Prachtige beelden bij ‘dochters van de zon’, maar een gruwelijk verhaal

ZAP Na het zien van een documentaire blijven er veel vragen. Zware kost, maar dat nog liever dan de luchtige pulp van 90 Day Fiancé.

Beeld uit Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon.
Beeld uit Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon. Beeld Human

In het donker lichten de gezichten op van jonge vrouwen die aan lotgenoten vertellen van hun tegenspoed. Ze zijn ontvoerd door IS-strijders, in slavernij geleid, verkocht, jarenlang mishandeld en verkracht. Vaak werden ze verraden door hun eigen Arabische buren. Hun familie werd voor hun ogen vermoord. Op de gezichten van de luisterende vrouwen lees je de onderdrukte emoties.

De bijzondere documentaire Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon van Reber Dosky koppelt prachtige beelden aan een gruwelijk verhaal. In een vluchtelingenkamp zet hulpverlener Oom Hoessein met de vrouwen een donkere tent op, waarin ze samenkomen en hun verhalen delen. Oom Hoessein probeert ze op te beuren met moppen en wijsheden. Zo vergelijkt hij de vrouwen met een gouden ring, die geverfd is, in de modder heeft gelegen, maar toch nog steeds een gouden ring is.

Dosky wil dat de vrouwen hun eigen verhaal vertellen en dat werkt erg goed. Maar afgezien van wat geschreven informatie aan het begin en het einde van de film, geeft de film daardoor weinig context, waardoor je met allerlei vragen blijft zitten. Tussen de regels door blijkt dat de Jezidi’s een Koerdische groep in Noord-Irak vormen, met een eigen geloof en een eigen koning. De massamoord door IS in 2014 wordt in de film „de 74ste genocide” genoemd. Hoe zit dat?

Dat kun je na afloop allemaal wel bij elkaar googelen. Dat geldt niet voor een belangrijke verhaallijn in de film. Oom Hoessein probeert een ontvoerde vrouw vrij te kopen. Maar bij een bezoek aan de Jezidi-koningin blijkt dat de kinderen van de slaafgemaakte, verwekt door haar IS-eigenaar, niet welkom zijn in de Jezidi-gemeenschap. Alleen Jezidi’s van zuiver bloed mogen meedoen, zo meldt Google. Een stevige dissonant in de film, die verder vooral laat zien hoe liefdevol de vrouwen worden opgevangen. Maar hoe het verder gaat met de kinderen en de moeder – en hoe het zit met al die andere in slavernij verwekte kinderen – krijgen we niet te horen.

In een pregnante scène gaat een van de vrouwen terug naar haar verwoeste geboortehuis. Tussen het puin vindt ze een lege schilderijlijst. Daarin zat ooit het familieportret. Ze neemt de lege lijst mee, schildert hem, en hangt hem op.

Culturele verschillen

Zware kost voor de late donderdagavond. Dus nog even naar vrouwenzender TLC voor wat luchtige pulp: 90 Day Fiancé: The Other Way. In dit realityprogramma volgen Amerikanen hun liefde naar het buitenland. Naast de gebruikelijke problemen krijg je de culturele verschillen, en het afgesneden zijn van familie en vrienden.

Aardig voor Nederlandse kijkers is dat in het vijfde seizoen de New Yorkse schoolconcierge Julio besluit om in Nijeveen te gaan wonen, een Drents dorp waar zijn internetliefde Kirsten woont. We zien de blonde Kirsten fietsen en kaas kopen. Verder zien we een molen, een grachtje, neukende koeien. Nijenveen is geknipt voor de Amerikaanse toeristenfolder. Zoals alle reality is 90 Day Fiancé echter extreem traag, dus aan Julio’s werkelijke migratie naar Nijenveen waren ze in de eerste aflevering nog lang niet toe.

Als die überhaupt wel doorgaat, want 90 Day Fiancé draait natuurlijk om de onmin. Om de romantische verwachtingen alvast te relativeren, begon het vijfde seizoen met een vooruitblik naar van alle ruzies die we nog krijgen.

Luchtig? Reality-tv is gebouwd op een inktzwart mensbeeld. Door de schone façade breken al snel de laagste instincten heen. Eerst lach je, maar het is iets verschrikkelijks, de ene mens die de andere kapotmaakt in het aangezicht van de Schepper. Dan kun je nog beter naar een documentaire als Jezidi Vrouwen kijken. Die biedt in ieder geval nog lichtjes van poëzie, menselijkheid, en hoop op een nieuw begin.